Vernisáž mladého umelca v Ríme

Košice 15.4.2024 (TSKE) Dňa 14. apríla sa v sídle Slovenského historického ústavu v Ríme konala slávnostná vernisáž/otvorenie umeleckej výstavy tušových ilustrácií na tému duchovného boja s názvom “Zápas o Cnosť”. Ide o sériu mladého slovenského umelca Samuela Rinika, študujúceho na jednej z rímskych akadémii výtvarného umenia a žijúceho v Pápežskom Kolégiu Russicum. Okrem umelcovej rodiny, blízkych, priaznivcov či krajanskej komunity Slovákov v Ríme prijal pozvanie na výstavu aj pán Marek Lisánsky, veľvyslanec SR pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde Maltézskych rytierov, otec Archimandrita Marko Durlák, či otec Pavol Zvara, rektor Pápežského Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

Výstavu kurátorsky pripravila predsedníčka vedeckej rady SHÚR pani Dr. Alena Piatrová zo Slovenského národného múzea v Bratislave a duchovné slovo, ktoré dopomohlo hudobnému i vizuálnemu sprevádzaniu troma blokmi série (Tma-Nádej-Sláva), pripravil otec archimandrita Marko Durlák z Dikastéria pre východné cirkvi.

Na mieste výstavy bol v podobe 12-tich obrazov – kresieb – odprezentovaný pohľad mladého umelca na duchovný zápas, ktorý podľa jeho pohľadu vedie každá duša na tomto svete. Tento jeho pohľad sa skladá z jeho vlastných reflexií, ako aj z rôznych teologických, či umeleckých zdrojov, ktoré spoločne s vladykom Cyrilom Vasiľom SJ, košickým eparchiálnym biskupom, ako aj s otcom archimandritom Markom Durlákom, spísal do podoby knihy, ktorá jeho sériu sprevádza. Kniha má názov „Zápas o Cnosť“, a je dostupná iba u samotného umelca.

Výstava je v Ríme otvorená od 15. do 30. apríla 2024 (od pondelka do piatka) v čase od 15:00 do 19:00 hod. a následne ju prenesú do Košíc, kde bude otvorená v Ortodoxnej Synagóge na Zvonárskej ulici v období od 8. do 20. mája 2024.

Autor: Samuel Rinik

Foto: Peter Paľovčík