Projekt “Cer´kov z molodŷma” uzavrel ďalší rok


Košice, 9. december (TSKE) O.Z. molodŷ.Rusynŷ v rámci projektu “Cer´kov z molodŷma”, ktorý je podporený Fondom pre podporu kultúry národnostných menšín, zorganizovalo posledné dve tohtoročné podujatia.

20. novembra sa spoločne s jrm. Jordanom a o. Martinom Tkačinom stretli na cirkenoslovanskej liturgii s rusínskymi čítaniami a kázňou, po ktorej nasledovala prednáška na tému bohoslužení s Presvätou Bohorodičkou. O. Martin pripomenul, že je spomínaná pri každej modlitbe či bohoslužení, no i ako je vyzdvihovaná v jednotlivých momentoch sv. liturgie, napr. hneď po premenení nasledujúcom “Dostojno jesť…”. Taktiež povzbudil k obracaniu sa na ňu, keď je tu pocit, že modlitby nie sú vypočuté, keďže aj prvý Ježišov zázrak bol urobený práve na príhovor Márie, ktorá sa za ľudí prihovára stále a pomáha v našom kresťanskom živote.

Posledné stretnutie bolo 4. decembra 2023, kedy sa mladí modlili cirkevnoslovanskú liturgiu s rusínskymi čítaniami spoločne s jrm. Jordanom a o. Jaroslavom Lajčiakom. Na nasledovnej prednáške o ikone Narodenia Ježiša Krista o. Jaroslav detailne priblížil jednotlivé časti ikony. V jej centre je Ježiš Kristus znázornený ako najmenší zo všetkých, zavinutý v pohrebných rúchach, ležiaci nie v jasliach, ale v truhle v tmavej jaskyni, a v úzadí sedí Bohorodička, ktorá nerodila v bolestiach. Cez túto ikonu, v ktorej sú znázornené celé dejiny spásy, o. Jaroslav pripomenul obmedzenosť ľudského chápania rozumom, ktorá je zároveň aj depozitom tvoriacim základ kresťanskej viery.

Je tu ambícia, že v budúcom roku sa bude v týchto duchovno-vzdelávacích stretnutiach pokračovať a stretnutia rozšíriť na viaceré miesta aj za hranice košických internátov.