Nebeský Otec ochránil gréckokatolíkov v Anchorage

Košice, 22. jún (TSKE) Gréckokatolíci na Aljaške majú jednu farnosť s vlastným chrámom sv. Mikuláša a jednu filiálku. Práve farský Chrám sv. Mikuláša v Anchorage v USA sa v nedeľu 21. júna 2020 (nášho času po ôsmej večer) stal centrom neobvyklej udalosti. Bola by to liturgia, ako v inú nedeľu, keby sa nestalo to, čo sa stalo. Miestny duchovný, o. Joseph sa práve počas liturgie chystal čítať sv. evanjelium, kedy sa chrámom ozvala rana ako z dela a celá budova sa zatriasla. Podľa očitého svedka, s ktorým som mal možnosť komunikovať, to bolo, ako keby vybuchla bomba, alebo nastalo zemetrasenie (na Aljaške sú zemetrasenia častým javom).

Do budovy chrámu na jeho severovýchodnom rohu vrazilo v plnej rýchlosti auto. Farníci sa najprv ubezpečili o tom, že nikto nie je zranený. Traja odvážlivci vybehli a snažili sa dostihnúť pasažierov tohto auta, ktorí sa po zrážke dali na útek. Z troch dostihli jedného. Hasiacimi prístrojmi zabezpečili, aby v mieste zrážky nedošlo k ohňu.

Našťastie nikto z prítomných nebol zranený. Vec je v štádiu vyšetrovania, predbežne sa ale zdá, že sa jednalo o jazdu pod vplyvom omamných látok. Potom, čo požiarnici prezreli budovu a uznali ju za stabilnú pokračoval otec Jozef s veriacimi v liturgii.  Takto na nedeľu otcov zažili veriaci naozaj Otcovu lásku v tom, že sa nikomu z nich nič nestalo.

Pokusy založiť gréckokatolícku farnosť na Aljaške sa spájajú ešte s 19. storočím a misijnou prácou jezuitov. Farnosť sv. Mikuláša však bola založená roku 1957. Je súčasťou gréckokatolíckej eparchie vo Phoenixe, hlásiacej sa k odkazu Užhorodskej únie. Je jedinou gréckokatolíckou farnosťou pre štát Aljaška, a tak na bohoslužby tu prichádzajú všetci gréckokatolíci, ktorá chcú Boha oslavovať vo svojom obrade, a dokonca v melódiách nášho ľúbezného spevu.

Buď Bohu vďaka za to, že ochránil aj na príhovor sv. Mikuláša, patróna farnosti týchto našich bratov a sestry vo viere, že sa nikomu nič nestalo a mohli následne skutočne priniesť Bohu eucharistiu, teda vďakyvzdávanie za obdivuhodné Božie skutky, ktoré koná v našich životoch, každý jeden deň, ako sa mohli presvedčiť z prvej ruky na vlastnej koži.


TSKE informoval Daniel Černý.