Cer´kov z molodŷma v katedrále

Košice 22. 4. 2024 (TSKE) O.Z. molodŷ.Rusynŷ s tohtoročnými podujatiami v rámci projektu Cer´kov z molodŷma pokračuje vo svojom putovaní. Dňa 16. apríla 2024 bola slúžená liturgia v Katedrálnom chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky na Moyzesovej ulici v Košiciach.

Cirkevnoslovanskú liturgiu s rusínskymi čítaniami a homíliou v rusínskom jazyku slúžil o. Jordán Ján Burda, ktorý veriacich na kázni posmelil, aby stále, aj v ten daný deň, urobili niečo pre svojho blížneho, hoci aj tak malé gesto ako je úsmev.

Po liturgii sa veriaci s o. Jordánom presunuli do priestorov budovy Gréckokatolíckeho pastoračného centra pre mladých na Dominikánskom námesti, kde pokračovali v nasledovnej prednáške a diskusiji na tému Budúcnosť našej cirkvi. Otec Jordan priblížil zaujímavé štatistiky a vývojové trendy v rámci počtov veriacich gréckokatolíckeho obradu, ale aj povzbudil prítomných, aby najmä svojím životom svedčili o živote s Kristom a boli vzorom pre svojich rovesníkov či neveriacich známych.

Najbližšie podujatie putovnej Cer´kvi z molodŷma bude vo štvrtok 9. mája 2024 v drevenom chráme na dvore Východoslovenského múzea na Námestí Maratónu mieru. Na tento deň pripadá sviatok Voznesenije Isusa Christa a bude slúžená sv. liturgia aj s myrovaním, po ktorej bude nasledovať prednáška v múzeu na tému drevených chrámov.