Gréckokatolíci z Krompách oslávili svojho patróna sv. Panteleimona

Košice 25. júl (TSKE) Gréckokatolícki veriaci v Krompachoch (Filiálka farnosti Slovinky) sa opäť viac ako inokedy modlili k svojmu patrónovi, sv. Panteleimonovi  a tak 23. júla spoločne oslávili svojho patróna. Slávnostným kazateľom bol správca rímskokatolíckej farnosti o. Stanislav Kocúr. Vo svojom príhovore poukázal na sv. Panteleimona ako na lekára, ktorý nelieči len telo, ale aj dušu. Pripomenul tiež dôležitosť dodržiavania liečebného režimu nielen pre fyzické, ale aj duchovné zdravie. Tieto liečebné postupy sú v Svätom Písme. Stačí ich prijať a dodržiavať a nesnažiť sa Bohu nanútiť postupy podľa svojej vôle, lebo je pravdepodobné, že nebudú správne.

Ďalším prítomným hosťom a hlavným celebrantom bol o. Vladislav Marčák, správca farnosti Šmigovec a spolu s kazateľom a správcom farnosti Slovinky o. Tomášom Mikundom slávili svätú liturgiu, po ktorej bol obchod okolo chrámu s čítaním štyroch evanjelií.

Už sa stalo tradíciou, že sa zúčastnení na slávnosti stretávajú aj na agapé, ktoré pripravili šikovné gazdinky. Je to priestor na osobné rozhovory a upevnenie vzťahov v malom rodinnom spoločenstve.

TSKE informoval Marcel Kellner

Foto: Marcel Kellner