„Nagy örömet hirdetek nektek!”

Kedves testvérek,

úgy látszik, a modern világnak még sohasem volt nagyobb szüksége ezekre a szavakra. A koronavírus járvány már majd egy éve irányítja életünk minden területét. A korlátozások, a kijárási tilalom, a szájmaszk viselése, a fertőtlenítés, az  emberek közötti  csökkentett kapcsolatok, az óvatosság szüksége, nagy mértékben megjelölték az emberek magatartását és életmódját is. Sokan mondják:  az igazi öröm már csak akkor tér vissza a világba, ha orvosságot vagy oltószert találnak erre a betegségre.

Nem kényelmes körülmények között és első pillantásra nem is alkalmas időben születik az Isten Fia a júdeai Betlehemben: a népszámlálás, az utazás, a Heródes üldözése, a megtelt szállodák, és a nem igazán higiénikus körülmények a jászolban okot adhattak arra, hogy Jézus szülei és az egész nép egy kis békésségre, nyugalomra és örömre vágytak.

És ebben a helyzetben szólal meg az angyal a betlehemi pásztoroknak: „Ne féljetek! Nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész népe öröme lesz!” Ez az öröm független a hátrányos emberi helyzettől, független az emberi felkészüléstől is, mert Istentől származik és nem szűnik meg még akkor sem, ha az ember úgy véli, hogy éppen nincs oka örülni.

Isten ezen az éjszakán az emberi nem megváltása tervét folytatja. József és Mária közreműködnek az Isten akaratával és ezért tudja Isten a karácsony Legnagyobb Örömét Mária ölébe helyezni. Ez a tény annak az oka, hogy a mennyei világ öröme töltötte be az éjszakát: „Dicsőség a magasságban Istennek, békesség a földön, és jóakarat az emberekben.”

A hivő ember ezen a különleges év végén is örülni tud az angyalokkal együtt, mert tudja és hiszi, hogy Isten, aki mindig velünk van, az Ő országa örök örömébe vezet minket – mert csak is ezért jött erre a világra.

Áldott és békés karácsonyi ünnepeket és boldog Új Évet kíván

Bohács Béla atya,
püspöki helynök


Fotó: Internet