Megáldották a belsőleg felújított miskolci székesegyházat

Kassa, január 24. (TSKE)  Január 23-án, az Isteni Ige vasárnapján ünnepi Szent Liturgia keretében szentelték meg a belsőleg felújított Miskolci székesegyházat.

A felújítás leglátványosabb része a mintegy hetvenkét posztbizánci stílusban készült ikon. A falfestmények a keleti rítusú templomok festésének szabályai szerint a mennyezeten, a boltíveken az üdvtörténeti eseményeket ábrázolják, lejjebb, az oszlopokon, és oldalfalakon próféták, szentek, vértanúk láthatók. Az üdvtörténeti események között ábrázolták Jézus Krisztus születését, kereszteltetését, keresztre feszítését és mennybemenetelét. Fölkerültek az Istenszülő ünnepei is, köztük a templom címünnepének, az Istenszülő elszenderedésének ikonja, sőt a karzat alatti mennyezeten Mária ószövetségi előképei is megjelennek.

A templom belsejét Kocsis Fülöp metropolita, Szocska Ábel és Orosz Atanáz püspökök áldották meg, Keresztes Szilárd püspök atya is velük együtt szolgált a Szent Liturgián. Az ünnepi alkalmat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megtisztelte jelenlétével. Az eseményen a Magyar Katolikus Püspöki Kar számos tagja, köztük dr. Veres András püspök, az MKPK elnöke és dr. Udvardy György érsek, elnökhelyettes, a külhoni- és társegyházak képviselői, köztük Bohács Béla, kassai püspöki helynök, Pásztor Dániel, református püspök, valamint a Miskolci Egyházmegye papságának képviselői is részt vettek.

A Szent Liturgián Atanáz püspök köszöntötte a jelenlévőket és hálás szívvel mondott köszönetet azoknak, akik lehetővé tették, hogy a miskolci templom valóban székesegyházként álljon a Miskolci Egyházmegye központjában. A Szent Liturgián Kocsis Fülöp érsek-metropolita mondott homíliát:

„Amikor a keleti egyházban ábrázoljuk az Isten Fiát, Jézus Krisztust, akkor ezzel azt fejezzük ki, hogy Isten megmutatta önmagát, láthatóvá lett, emberi alakot vett föl, hogy minél inkább megérthessük az Ő szeretetét, az Ő kinyilatkoztatását. Mindegy egyes alkalommal, amikor bizánci egyházunk ikont fest, ezt a megtestesülést vallja meg. Arról tesz tanúságot, hogy Isten mindent megtett nekünk azért, hogy láthassuk, hogy befogadhassuk őt. Ebben segítenek nekünk a Krisztust, szenteket, üdvtörténeti eseményeket ábrázoló ikonok. ... Adja Isten, hogy szívünkből ki ne fogyjon az a vágy, hogy meg akarjuk látni Isten országát!”

A liturgián mondott köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy már több mint háromezer templom megújítását támogatta a kormány a Kárpát-medencében és csaknem kétszázat építettek, valamint jelentősen nőtt az egyházi iskolák száma is. A kormány elismeri és megbecsüli az egyházak munkáját, azt, amit az országért, az emberekért tesznek. Az állam ezért az egyházaknak köszönettel tartozik - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A belső felújítás során gépészetileg is modernizálták a templomot. Felújították a villamoshálózatot, ezzel együtt a fénytechnika fejlesztése is megvalósult. Modernizálódott a hangosítás un. indukciós hurok kiépítésével és audovizuális eszközök telepítésével. A padok és a sztaszidion (támaszkodószékek) egységes színt kaptak, valamint a padok alá fűtőszőnyeg került. A beruházás értéke mintegy kétszázhúsz millió forint. 

A szertartás megtekinthető ezen a linken.


Forrás: Miskolci és Nyíregyházi Egyházmegye 
Fotó: Zadubenszki Norbert