Výstup ku krížu s vladykom Cyrilom

Košice, 26. júl (TSKE) Uprostred leta, 24. júla usporiadal duchovný otec farnosti Choňkovce stavroforný protojerej Jozef Fabišík už ôsmy tradičný výstup ku krížu postavenému na Vetrovej skale v nadmorskej výške 1 024 m n. m., ktorý najvyšším bodom masívu Popriečny, okresu Sobrance a taktiež aj Užhorodského rajónu a tvorí hranicu medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Pozvanie na výstup prijal vladyka Cyril Vasiľ SJ, ktorý pod krížom slávil svätú liturgiu. V homílii sa prihovoril pútnikom, vychádzajúc z evanjeliovej state o rozmnožení chleba a nasýtení zástupu, ktorý podobne ako na tomto výstupe, vyšiel na pusté miesto. V homílii vyzdvihol vieru apoštolov a ochotu prijať službu, ktorou ich Ježiš poveril. Spomenul svoje skúsenosť organizovania podujatia, na ktorom bolo potrebné nasýtiť niekoľko tisíc skautov, koľko za tým bolo práce a chleba. Vyzval prítomných k tomu, aby dali Ježišovi všetko čo majú, aj keď je to na prvý pohľad zanedbateľné, ako pár rýb a chlebov, a veriť, že Boh tento úmysel požehná a rozmnoží.

Samotná svätá liturgia bola slávená za zosnulého vladyku Milana Šášika, ktorý tento kríž na hranici posvätil a niekoľkokrát sa samotného výstupu zúčastnil. Vladyka Cyril v homílií zdôraznil, obetavé pôsobenie vladyku Milana Šášika v službe veriacim Mukačevskej eparchie. Aj Božie požehnanie, ktorým  sa rozmnožovalo jeho dielo v eparchii.

Na záver svätej liturgie poďakoval otec Jozef Fabišík vladykovi Cyrilovi za to, že si našiel čas aj na túto pohraničnú oblasť, ktorá sa spája aj s jeho osobou, keďže pred emigráciou pôsobil niekoľko mesiacov v neďalekej farnosti Podhoroď. Poďakoval pútnikom, i všetkým, ktorí sa postarali o prípravu liturgického priestoru a organizáciu výstupu, mládeži z Choňkoviec a Koňuša ako aj folklórnej skupine Koňušane za spev, ktorým sprevádzali svätú liturgiu.

Po zaspievaní večnej pamiatky vladykovi Šášikovi sa pútnici presunuli na nádherné miesto Starý Koňuš s výhľadom na okolitú krajinu, kde sa nachádzalo mohutné hradisko z doby bronzovej a tam strávili pekné chvíle pri opekačke a speve mužskej speváckej skupiny Koňušane.

TSKE informoval Richard Fučko

Foto: Pavol Fabišík