Jubilejný rok s nádychom ekológie

Košice 22. marec (TSKE) Jubilejný rok výročí našich gréckokatolíckych susedov v Mukačevskej eparchii na Ukrajine sa v ostatných dňoch doslova zazelenal. Nie, nehovoríme o liturgickej farbe, ktorá sa používa hlavne na Kvetnú nedeľu, či sviatky Svätého Ducha. Oslavy jubilejných výročí nabrali aj skutočne praktický a ekologický aspekt.

Štátny podnik „Vinohradivské lesné hospodársvo“ v spolupráci s ekologickou komisiou Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie pripravili v rámci medzinárodného dňa lesov osobitnú akciu výsadby lesa v oblasti 23, ako aj v časti Veľký les Šalankivského lesníctva Berehovského rajónu.

V rámci tejto akcie bolo vysadených

375 stromčekov duba z príležitosti obnovenia jednoty Mukačevskej eparchie s apoštolským prestolom, čo do dejín vošlo ako Užhorodská únia z 24. apríla 1646, teda pred 375 rokmi.

250 stromčekov lipy pri príležitosti 250. výročia založenia Mukačevského gréckokatolíckeho biskupstva bulou „Eximia Regalium principum“ pápeža Klimenta XIV zo dňa 19. septembra 1771, každý stromček ako poďakovanie za jeden rok existencie biskupstva. 

20 stromčekov duba, ktoré vytvoria alej blaženého Teodora Romžu, vysadených na pamiatku 20 rokov od jeho prehlásenia za blahoslaveného. Táto alej bude v lokalite „Veľký les“.

Bolo pekné vidieť, že aj veriaci a duchovenstvo eparchie, na čele s vladykom Nilom pomohli aj takýmto spôsobom ku skrášleniu „Striebornej zeme“, ako naši susedia svoju domovinu volajú.

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Mukačevská eparchia + Иван Буркало