Kongregácia pre východné cirkvi v čase pandémie finančne podporila trpiace východné katolícke spoločenstvá

Košice 28. december (TSKE) Viac než deväť a pol milióna eur venovala ako mimoriadnu pomoc východným cirkvám v rozličných krajinách tvrdo zasiahnutým COVIDom-19 Kongregácia pre východné cirkvi a ďalšie agentúry zo Združenia diel na podporu východných cirkví (ROACO). Vyplýva to z dokumentácie, ktorú predstavil pápežovi v pondelok 21. decembra prefekt Kongregácie pre východné Cirkvi kardinál Leonardo Sandri počas tradičného stretnutia Svätého Otca s členmi Rímskej kúrie.

Spomínaná suma bola rozdelená na základe naliehavosti situácií a potrieb do Arménska, Bieloruska, Bulharska, Egypta, Eritrey, Etiópie, Jordánska, Grécka, Svätej zeme (Palestíny, Izraela, Jordánska a na Cyprus), do Indie, Iránu, Iraku, Kazachstanu, Libanonu, Macedónska, Poľska, Rumunska, Sarajeva, Sýrie, Turecka a na Ukrajinu.


„Je to znamenie nádeje v tomto tak hrozivom momente“, uviedol pre Vatikánsky rozhlas kardinál Sandri. Kongregácia prijala pozvanie pápeža Františka nenechať osamote trpiacich ľudí a osobitne tých najchudobnejších v čase svetovej pohotovosti spôsobenej pandémiou a vytvorila Pohotovostný fond Kongregácie pre východné cirkvi spolu s ďalšími agentúrami ROACO.


Najviac finančných prostriedkov fondu bolo poslaných do Svätej zeme, nasleduje Sýria, India, Libanon, Etiópia a Irak – krajina, ktorú onedlho, už v marci, navštívi pápež František. „Želám mu, aby to bola návšteva pokoja, bratstva a nádeje v tomto svete, v ktorom sa tak ťažko žije kvôli vojnám, konfliktom, prenasledovaniu a terorizmu“, uviedol kardinál Sandri.


Zdroj: https://www.vaticannews.va/

Foto: vaticannews.va