Grécky pravoslávny kňaz zranený pri streľbe v Lyone

Košice 2. november (TSKE) Grécky pravoslávny kňaz Nicolas Kakavelakis bol postrelený pri sobotnom útoku vo francúzskom meste Lyon.

Len nedávno sme na stránkach Košickej eparchie informovali o odpuste našich byzantských katolíkov v meste Lyon. V tomto treťom najväčšom francúzskom meste žije mnoho východných kresťanov. Od roku 2010 spravuje miestnych pravoslávnych Grékov ženatý kňaz Nicolas Kakavelakis. Otec Nicolas spravuje farnosť Zvestovania Presvätej Bohorodičky v siedmom okrsku mesta Lyon.

Päťdesiatdvaročný kňaz a otec rodiny v sobotu práve zatváral chrám, keď na neho zo skrátenej pušky vystrelil páchateľ. Otec Nicolas bol zasiahnutý dvoma strelami do brucha. Útočník z miesta činu ušiel. Podozrivého, ktorý zodpovedal jeho popisu, neskoršie polícia zadržala. Motív tohto útoku ostáva nejasný, nakoľko vyšetrovanie stále prebieha. Otec Nicolas policajtom povedal, že útočníka nepoznal. Útok prišiel doslova pár dní po útoku v Nice.  

Útok odsúdili predstavitelia viacerých svetových náboženstiev, vrátane moslimov vo Francúzsku.

Zranenému o. Nicolasovi prajeme aj na príhovor jeho nebeského patróna sv. Mikuláša skoré uzdravenie. Prosme spoločne Boha o pokoj do našich životov a vzťahov, aby okrem pandémie, odvrátil od nás, ak je to jeho vôľa, aj takéto útoky.


TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Communauté Hellénique de Lyon - Ελληνική Κοινότητα της Λυών