V Prahe zhorel drevený, pôvodne gréckokatolícky chrám


Košice 28. október (TSKE) Smutná správa prišla včera zo „stovežatej“ Prahy. O jednu vežu chrámu žiaľ majú po včerajšku menej. Respektíve, rovno o tri, ak rátame aj veže nad loďou a svätyňou. Z dosiaľ nezistených príčin včera, 28. októbra, práve v deň výročia vzniku prvej Česko-slovenskej republiky, vyhorel do tla  drevený chrám sv. archanjela Michala v záhrade Kinských v Prahe. 

Pôvodne gréckokatolícky chrám bol postavený v lemkovskom stavebnom slohu s prvkami ľudového baroka niekedy v druhej polovici sedemnásteho storočia v obci Veľké Lúčky pri Mukačeve. V roku 1793 bol premiestnený do obce Medvedovce. V roku 1929 sa miestni obyvatelia rozhodli darovať ho pri oslavách 10. výročia Česko-slovenskej republiky a začlenenia Podkarpatskej Rusi do spoločného štátu ako svoj dar hlavnému mestu v Prahe. Chrám tak bol rozobratý a znova postavený v záhradách Kinských na úpätí Petřína v pražskej časti Smíchov. Pri jeho transporte z Podkarpatskej Rusi boli potrebné štyri železničné vagóny. Chrám bol umiestnený do záhrady Kinských, aby bol na vyvýšenom mieste, v zeleni stromov, ako v podkarpatskej domovine. Na jeho montáž vraj osobne dozeral farár z Medvedoviec. Chrám sa v Prahe stal súčasťou zbierok Národného múzea. Na jeho slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj guvernér Podkarpatskej Rusi, Anton Beskid (rodák z Hanigoviec), ale aj obyvatelia obce Medvedovce v krojoch. 

Ako vidieť z reakcií na internete, mnohí obyvatelia Podkarptskej Rusi mali pri návšteve Prahy ako jeden z hlavných cieľov navštíviť práve tento chrám, ktorý pre nich v hlavnom meste predstavoval spojivko s domovinou i vlastnou náboženskou identitou východných kresťanov. Od roku 2008 sa v ňom na bohoslužbách stretávali pravoslávni Rumuni. 

Chráňme si drevené chrámy ktoré máme ako dedičstvo v dreve ukryté. Čas ukáže, či sa v Prahe podarí postaviť aspoň repliku tohto klenotu.


TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Hasiči Prahe, Jerzy Strzelecki, Transcarpathian Heritage.