Červená streda v Porube pod Vihorlatom

Košice, 24. november (TSKE) Projekt Červená streda zastrešuje pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi. Táto iniciatíva vznikla v roku 2015. Celý svet si v tento deň pripomína tých, ktorí pre svoju vieru trpia. Červená farba ako symbol mučeníctva upozorňuje na vážne skutočnosti prenasledovania a diskriminácie. Tento rok „červená streda“ pripadal na 23.novembra a tak chrámy a monumenty na celom svete sa rozžiaria načerveno.

Tento rok sa do iniciatívy zapojila aj Gréckokatolícka farnosť v Porube pod Vihorlatom. Aj takýmto spôsobom veriaci vyjadrili túžbu po tom, aby aj Slovensko bolo krajinou, ktorej záleží na dôstojnosti každého človeka a aby sa aj u nás rozšírilo povedomie o skutočnom utrpení mnohých nevinných ľudí.

Farnosť tak vyslala jasné posolstvo solidarity s kresťanmi na celom svete. Chrám sa rozžiaril načerveno a v červených liturgických rúchach, ktoré symbolizujú krv mučeníkov miestny farár slávil svätú liturgiu a panychídy za mučeníkov a prenasledovaných kresťanov. Takto sa spoločne veriaci a modlili za svojich bratov a sestry, ktorí trpia pre svoju vieru.

Záznam z tejto liturgie si môžete pozrieť na tom linku: https://www.youtube.com/watch?v=w1mMTJfSs90

Andrea Geregová

Foto: Andrea Geregová