Arcibiskup Cyril Vasiľ sa zúčastnil Stretnutia Rady európskych biskupských konferencií pre rodinu a život CCEE vo Vilniuse

Košice, 13 .máj (TSKE) v termíne 10. – 12. mája 2022 sa vo Vilniuse v Litve konalo stretnutie biskupov a tajomníkov Rád pre rodinu európskych biskupských konferencií. Stretnutie sa konalo pod záštitou CCEE (Rady európskych biskupských konferencií).
Hlavným hostiteľom stretnutia bol Mons. Gintaras Grušas, arcibiskup Vilniusu a predseda CCEE; Mons. Leo Cushley, arcibiskup Edinburghu a predseda Rady európskych biskupských konferencií pre rodinu a život, Mons. Arūnas Poniškaitis, podpredseda Rady a vilniuský pomocný biskup, spolu s generálnym sekretárom CCEE o. Martinom Michalíčkom.
Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia 16 biskupských konferencií z Albánska, Chorvátska, Cypru, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Litvy, Moldavy, Poľska, Portugalska, Rumunska, Škótska, Slovinska a Ukrajiny: 6 biskupi, 9 kňazi, 10 laici a 2 zasvätené ženy. Slovensko na stretnutí zastupoval predseda Rady KBS pre rodinu vladyka Cyril Vasiľ, spolu s tajomníkom Rady.
Program stretnutia tvorili prednášky, diskusné skupiny, raporty zástupcov biskupských konferencií, spoločná modlitba i Eucharistia, ale i prehliadka mesta a recepcia na arcibiskupskej kúrii. Hlavnými hosťami stretnutia boli: prof. Gabriella Gambino, podsekretárka vatikánskeho Dikastéria pre laikov, rodinu a život; prof. Stephan Kampowski, profesor Pápežského teologického inštitútu Jána Pavla II. pre náuku o manželstve a rodine v Ríme; Vincenzo Bassi, predseda FAFCE (Federácie katolíckych prorodinných asociácií v Európe), Antoine Renard, čestný predseda FAFCE a dr. Saulius Matulevičius z Litvy, reprezentant biskupskej konferencie v Litve a člen Komisie sociálnych vecí COMECE (Komisie biskupských konferencií Európskej únie).
Rada európskych biskupských konferencií pre rodinu a život vznikla v roku 2017, v čase IX. Svetového stretnutia rodín v Dubline, kedy sa uskutočnilo prvé neformálne stretnutie. Ďalšie plánované sa pre pandemické okolnosti uskutočnilo v online forme minulý rok. Tohtoročné stretnutie bolo teda prvým oficiálnym stretnutím Rady.
Cieľom Rady európskych biskupských konferencií pre rodinu a život je združovať biskupov a tajomníkov národných Rád pre rodinu a život z jednotlivých biskupských konferencií s cieľom vzájomného zdieľania, inšpirácie, vytvárania vzťahov a vzájomnej komunikácie a inšpirácie.

TSKE informoval Richard Kucharčík

Foto: Richard Kucharčík