Adventi ebéd a magyar köztársasági elnökkel Budapesten

Kassa, december 17. (TSKE) Áder János köztársasági elnök adventi ebéd keretében december 15-én látta vendégül a határon túli magyar egyházak vezetőit a Sándor-palotában Budapesten. Beszédében hangsúlyozta: a világban élő, az életről és a megmaradásról sokféle tudással rendelkező magyarok támaszai egymásnak. 

Hozzáfűzte: „Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak, ahogy sokfélék az ember útjába kerülő korlátok, leküzdendő akadályok, ugyanúgy sokfélék a képességek, a talentumok és a lehetőségek is. De épp ebben a többféleségben lehet egy közösség megtartó ereje.” 

Megjegyezte: ezt az egymásra utaltságot még hatványozottabban érezzük a koronavírus-járvány kitörése óta. „Senki sem menekülhet meg önmagában, mi, magyarok – határon innen és túl – nem boldogulhatunk, növekedhetünk, gyarapodhatunk, nem lehetünk erősek egymás nélkül”.

Áder János végül elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, akiket köztársasági elnökként utoljára látott vendégül adventi ebéden. Megköszönte nekik találkozásaikat, a jó tanácsokat, a testvéri gesztusokat és a mindenkori őszinteségüket.

A kassai görögkatolikus egyházmegyét Bohács Béla püspöki helynök képviselte.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI