V Pánovi usnul Gregor Peter XX. Ghabroyan, hlava katolíckych Arménov

Košice 26. máj (TSKE) Pápežské arménske kolégium v Ríme 25. mája oznámilo svetu smutnú správu. V libanonskom Bejrúte vo veku 86 rokov odišiel do Otcovho domu ich otec a hlava cirkvi, vladyka Gregor Peter XX Ghabroyan, po arménsky známy ako Krikor Bedros XX, katolikos – patriarcha Cilície.

Patriarcha – katolikos Gregor Peter XX sa narodil ako Gregor Ghabroyan v sýrskom meste Aleppo, 15. novembra 1934. Absolvoval malý seminár (strednú školu) v Bzommar v Libanone, následne študoval v Jounieh v Libanone a štúdia ukončil na Gregorovej univerzite v Ríme, pričom býval na rímskom Pápežskom arménskom kolégiu.

Dňa 28. marca 1959 bol vysvätený ako kňaz patriarchálneho kňazského inštitútu v Bzommare v Libanone. Pracoval ako riaditeľ školy, ale aj riaditeľ malého seminára. V roku 1977 bol vymenovaný za biskupa – exarchu pre arménskych katolíkov vo Francúzsku. Biskupskú vysviacku mu udelil patriarcha – katolikos Hemaiag Bedros XVII Guedikian 13. februára 1977. V roku 1986 bol exarchát povýšený sv. pápežom Jánom Pavlom II. bulou „In Petro Apostolorum“ na eparchiu sv. Kríža, ktorú spravoval až do svojho odchodu na dôchodok v roku 2013.

V roku 2015 bol po smrti patriarchu – katolikosa Nersesa Bedrosa XIX menovaný za administrátora patriarchálnej cirkvi. Synoda biskupov arménskej katolíckej cirkvi ho 24. júla 2015 zvolil za nového katolikosa – patriarchu. Pápež František ho v úrade potvrdil nasledujúci deň, 25. júla 2015. Do úradu bol slávnostne uvedený 9. augusta 2015 v Bejrúte.

Večná mu pamiatka!

TSKE informoval Daniel Černý

Foto: Pontificio Istituto Orientale